
Błonnik pokarmowy to niezbędny element diety człowieka. Jadłospis obfitujący w błonnik pomaga utrzymać zdrowie i funkcjonalność różnych układów, w tym pokarmowego i krążenia. Składnik ten da się dostarczyć w wystarczającej ilości dzięki wybieraniu odpowiedniej żywności. Niestety w XXI wieku - dobie żywności wysokoprzetworzonej - duża część ludzi doświadcza niedoborów błonnika pokarmowego i związanych z tym dolegliwości.
Co to błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy to nic innego jak substancja roślinna, której organizm ludzki... nie trawi. I właśnie ten fakt czyni błonnik absolutnie koniecznym do utrzymania zdrowia i komfortu życia. Substancję porównuje się do naturalnej miotełki, która wymiata z układu trawiennego niepotrzebne elementy, a jednocześnie stymuluje perystaltykę jelit.
Błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny
Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego:
- błonnik pokarmowy rozpuszczalny - rozpuszcza się w wodzie i tworzy żel, który pokrywa śluzówkę jelit,
- błonnik pokarmowy nierozpuszczalny - zwiększa objętość stolca i czyni go miękkim, ułatwia poruszanie się przez jelita.
Co istotne, zdrowa dieta musi uwzględniać oba typy błonnika pokarmowego. Ponadto podczas przyjmowania go konieczne jest picie odpowiedniej ilości płynów. Zwiększenie ilości przyjmowanego błonnika pokarmowego bez zadbania o optymalne nawodnienie może skutkować zaparciami.
Funkcje błonnika pokarmowego
Każdy rodzaj błonnika pokarmowego daje inne korzyści. Należą do nich:
- błonnik pokarmowy rozpuszczalny - chroni ściany jelit, reguluje cukier we krwi (spowalnia wchłanianie glukozy), obniża poziom cholesterolu we krwi,
- błonnik pokarmowy nierozpuszczalny - poprawia pasaż jelitowy (zapobiega zaparciom, a w konsekwencji m.in. żylakom odbytu), zwiększa sytość po posiłkach, zmniejsza przyswajanie kalorii.
Warto jednak wiedzieć, że działanie obu rodzajów błonnika pokarmowego często jest podobne lub komplementarne. Tak naprawdę oba poprawiają trawienie, sprzyjają odchudzaniu czy też dbają o korzystną gospodarkę cukrową i tłuszczową.
Źródła błonnika pokarmowego: żywność, błonnik pokarmowy w tabletkach (suplementach diety)
Źródła błonnika pokarmowego to przede wszystkim świeże warzywa i owoce, suszone owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (otręby, pieczywo razowe, makaron razowy, kasza np. gryczana, płatki owsiane, ciemny ryż), orzechy, migdały, nasiona i pestki, a także warzywa strączkowe.
Osoby, które wiedzą, że nie dadzą rady dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego wraz z dietą, powinny sięgnąć po suplementy z błonnikiem. Zamiast czystego błonnika proponujemy mieszanki z innymi cennymi substancjami odżywczymi, takie jak LOCLO błonnik pokarmowy czy Aliness Błonnik witalny Plus Acerola i Fibregum. Ponadto bogatymi źródłami błonnika są chlorella i młody jęczmień.