Krzem – właściwości, objawy niedoborów i suplementacja krzemu

Krzem – właściwości, objawy niedoborów i suplementacja krzemu

Krzem, po tlenie, jest drugim najczęściej występującym pierwiastkiem na ziemi. Ogromną rolę odgrywa on także w naszym organizmie, a niedobory krzemu mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Dowiedz się, jakie właściwości ma krzem, jak się objawiają jego niedobory oraz gdzie szukać krzemu i jak go suplementować.

Krzem – właściwości zdrowotne „pierwiastka życia”

Udział krzemu w budowie wielu tkanek oraz w wielu procesach życiowych odbywa się na ogromną skalę i nie ogranicza wyłącznie do jednego układu czy jednej funkcji życiowej. Krzem bywa nazywany „pierwiastkiem życia”, ponieważ:

  • jest składnikiem budulcowym kości, chrząstek, skóry, włosów
  • bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny, kwasu hialuronowego
  • bierze udział w procesach, zachodzących w układzie immunologicznym
  • wspiera działanie układu nerwowego
  • wspiera działanie nerek
  • pomaga w detoksykacji organizmu
  • zwiększa elastyczność żył, a także zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych
  • redukuje stany zapalne w organizmie

Objawy niedoboru krzemu

Ze względu na swoje właściwości, krzem jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory skutkują bólami w stawach, w których zaczyna brakować kolagenu i kwasu hialuronowego. Ich brak wpływa także na szybsze starzenie się skóry, a także pojawianie się problemów skórnych. Niedobory krzemu są także jedną z przyczyn rozwoju miażdżycy oraz stanów zapalnych, np. zapalenia dziąseł – w tych przypadkach niedobory krzemu są pośrednią przyczyną problemów zdrowotnych, jednak uzupełnianie niedoborów krzemu jest jednym z kluczowych elementów terapii.

Ponadto niedobory krzemu mogą objawiać się w osłabionej pamięci i koncentracji, w częstszych infekcjach, w bardziej bolesnych miesiączkach, w nawracających grzybicach, w trudno gojących się ranach, w wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci czy w powstawaniu cellulitu.

Krzem – suplementacja i naturalne źródła krzemu

Krzem występujący w naturze (mineralny) jest słabo przyswajalny, w przeciwieństwie do krzemu organicznego, który dostępny jest w formie tabletek lub w formie płynu, sprzedawanego w plastikowych, nieprzezroczystych lub ciemnych butelkach, ponieważ krzem łatwo się utlenia i wchodzi w reakcje ze szkłem. Dzienne zapotrzebowanie krzemu u dorosłych mężczyzn wynosi 20-30 mg, jednak u dzieci, osób starszych, a także u kobiet zwiększa się ono nawet do 50 mg na dobę.

Spośród produktów spożywczych, najbogatsze w krzem są w niełuskanych ziarnach, płatkach owsianych, otrębach, niepalonej kaszy gryczanej, grochu, czosnku, szczypiorku, szparagach, skórkach owoców. Bogatym źródłem krzemu jest skrzyp polny oraz źródlana woda. Należy pamiętać, że krzem znacznie trudniej wchłania się w zakwaszonym organizmie, a zakwaszenie powodują przede wszystkim proste węglowodany (cukier, słodycze, białe pieczywo) oraz używki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl