Naturalny przeciwutleniacz, czyli witamina C, to powszechnie występujący związek organiczny. Dostarczyć można go w prosty sposób, poprzez dietę złożoną zodpowiednich produktów. Spożywanie dużej ilości kwasu askorbinowego nie jest szkodliwe, jednak niedobór witaminy C już tak. Objawy, jakie świadczą o jej braku warto poznać, by móc w porę zareagować i uzupełnić poziom.
Dbaj o swoje zęby
Witamina C jest składnikiem, który wspiera wiele procesów zachodzących w organizmie. Jednym z nich jest przeciwdziałanie rozkładowi komórek poprzez produkcję kolagenu. W przeszłości bardzo wiele osób cierpiało z powodu szkorbutu, czyli gnilca, ponieważ ich dieta nie dostarczała wystarczającej ilości witaminy C. Można było zauważyć tragiczny stan uzębienia osób chorych, którym wypadały zęby, dziąsła krwawiły i nie było mowy o samoistnym gojeniu ran. Niedobór witaminy C i jego objawy udało się zdiagnozować dopiero, gdy odkryto zależność między spożyciem dużej ilości cytrusów i kiszonej kapusty a zmniejszeniem ilości zachorowań.
Niedobór witaminy C – inne objawy
Mniej zauważalne, ale równie groźne objawy niedoboru witaminy C to ogólne osłabienie organizmu, bóle stawów i mięśni, utrata apetytu, osteoporoza, nadczynność tarczycy. Także psychicznie można zauważyć zmiany – osłabienie prowadzące aż do głębokiej depresji. Jeśli stan ten będzie się utrzymywał, może dojść do wzrostu ciśnienia tętniczego. Na baczności powinni się też mieć cierpiący na nowotwory lub miażdżycę, bo przewlekły niedobór witaminy C znacznie przyspiesza rozwój choroby. Jeśli więc zauważysz u siebie którykolwiek z objawów, zacznij suplementację, by szybko przywrócić pożądany stan.
Obniżona odporność
Sporym zagrożeniem, jakie wynika z niedoboru witaminy C, dającym objawy w zasadzie od razu, jest obniżona odporność na różnego typu infekcje. Gdy zaczynasz częściej chorować i długo nie dochodzisz do siebie to znak, że coś jest nie w porządku. Wtedy sięgnij po zdrową żywność i suplementy, które pozwolą Ci wchłaniać większą dawkę witaminy. Dostępność cytrusów i zielonych warzyw, a także drobnych owoców nie stanowi już problemu. Ich stan i jakość już jednak tak, dlatego wspomagaj się ziołowymi naparami, przyjmuj acerolę, a także głóg i jarzębinę.
Lepiej zapobiegać niż się leczyć, a witamina C nie jest czymś, co trudno znaleźć. Dostępność suplementów w każdej formie, od kropli, poprzez pastylki, aż po rozpuszczalne proszki sprawia, że dla każdej osoby, niezależnie od wieku, uda się dopasować idealny produkt.