Składnik odżywczy znany popularnie jako witamina C, a bardziej naukowo – jako kwas askorbinowy, jest jednym z najważniejszych elementów naszej codziennej diety, nie tylko w sezonie na przeziębienia i grypę. Ta potężna witamina odpowiedzialna jest za prawidłowy przebieg szeregu funkcji organizmu, a jednocześnie posiada dobroczynny wpływ na wiele życiowych procesów.
Chyba każdy słyszał opowieści o marynarzach sprzed wieków, którzy w czasie długich rejsów cierpieli i umierali na szkorbut, dopóki nie odkryto, że tej okropnej chorobie zapobiega regularne spożywanie bogatych w witaminę C cytrusów albo kiszonej kapusty. Współcześnie szkorbut grozi bardzo niewielu z nas, nawet jeśli nie dbamy świadomie o dostarczanie sobie odpowiednich dawek witaminy C, ale ta stara historia jest dobrą ilustracją tego, jak ważną dla nas jest ona substancją. Osoby z niedoborem witaminy C stają się zmęczone i doświadczają licznych nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak problemy z dziąsłami, matowość i wypadanie włosów, siniaki i wiele innych.
Po co nam witamina C?
Kwas askorbinowy jest jednym z najpotężniejszych znanych nauce antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają powstające w ciele wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i niszczenie komórek, objawiające się nie tylko dobrze każdemu znanymi procesami starzenia, ale także zapaleniami, infekcjami i innymi schorzeniami. Uczestnicząc w procesie tworzenia białek, niezbędnego materiału budulcowego naszego organizmu, witamina C chroni nas także przed zawałem, udarem i innymi tego rodzaju chorobami, zwiększając wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych. Istnieją także badania sugerujące, że kwas askorbinowy może mieć zastosowanie w profilaktyce choroby Alzheimera i miażdżycy. Jednocześnie chroni nas on przed różnymi drobniejszymi, a jednak bardzo przykrymi dolegliwościami, takimi jak problemy z zębami i dziąsłami, chroniczne zmęczenie i brak apetytu, trudne gojenie się ran czy wypadanie włosów.
Witamina C: gdzie ją znaleźć?
Kup w sklepie Najlepsze Suplementy: AkuC Forte (480 ml), 124,60 zł
Kwas askorbinowy występuje w wielu świeżych owocach i warzywach. Słowo „świeży” jest tutaj kluczowe, ponieważ witamina C źle znosi zarówno wysokie, jak i niskie temperatury: niestety nie znajdziesz jej zbyt wiele w gotowanych i smażonych przetworach ani w mrożonkach. Jej zawartość zmniejsza się także wraz ze stopniowym więdnięciem i starzeniem się owoców i warzyw. Niektóre produkty słyną ze szczególnie wysokiej zawartości tej życiodajnej witaminy: wymienić trzeba tutaj szczególnie owoce cytrusowe. Znacznie więcej niż w pomarańczy czy cytrynie jest jej jednak w natce pietruszki i innych liściastych warzywach, papryce, truskawkach i… kalafiorze. Ten ostatni jednak trzeba by spożywać na surowo, aby niestabilna witamina C nie uległa zniszczeniu w czasie gotowania...
AkuC Forte: łatwo przyswajalna witamina C
Nie zawsze łatwy dostęp do świeżych owoców i warzyw bogatych w witaminę C powoduje, że wiele osób decyduje się na dostarczanie jej sobie w postaci suplementów. W takiej sytuacji jednym z najlepszych wyborów jest preparat AkuC Forte firmy Akuna. Potężna dawka naturalnej witaminy C połączona została w nim z bioflawonoidami pochodzącymi z żurawiny i granatu, które pomagają stworzyć optymalne warunki do wchłaniania i przyswajania witaminy, dodatkowo wzmagając skuteczność specyfiku.