Kto powinien suplementować witaminę B12?

Kto powinien suplementować witaminę B12?

B12 (czasem nazywana także kobalaminą) to prawdziwa superbohaterka wśród witamin. Odpowiada za całe mnóstwo kluczowych dla naszego zdrowia procesów: usprawnia i reguluje działanie metabolizmu, pomaga budować komórki nerwowe i krwinki, a także jest odpowiedzialna za zdrowie mózgu i właściwe działanie układu odpornościowego.

Można bez wielkiej przesady powiedzieć, że bez B12 nie ma życia: a jednak kilkanaście procent populacji – według niektórych szacunków nawet więcej! - nie dostarcza organizmowi odpowiedniej jej dawki. Dlaczego?

Inna niż wszystkie

Witamina B12 jest jedyną kluczową dla ludzkiego zdrowia witaminą, która naturalnie obecna jest niemal wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W dużych ilościach występuje w jajach kurzych (zwłaszcza w żółtku), czerwonym i białym mięsie, mleku i nabiale (szczególnie w jogurcie i żółtym serze) oraz w rybach (najwięcej w makreli). Według niektórych badań witamina B12 znajduje się również w pieczarkach, natomiast nie zawierają jej – wbrew rozpowszechnionemu w Internecie przekonaniu – glony. Wniosek? Wegetarianie, a zwłaszcza weganie powinni koniecznie uzupełniać B12, ponieważ nie mają możliwości dostarczenia jej wraz z pokarmem. W zrównoważonej diecie wegańskiej i wegetariańskiej witamina B12 jest jedyną, którą należy uzupełniać sztucznie, dlatego często wzbogacane są o nią popularne produkty roślinne, takie jak mleko sojowe czy płatki śniadaniowe.

Nie tylko zdeklarowani roślinożercy!

Choć weganie i wegetarianie są oczywistą grupą narażoną na niedobory witaminy B12, warto pamiętać, że jest to ryzyko dotyczące także innych osób, w których diecie ograniczone są produkty pochodzenia zwierzęcego: czujność zachować powinni chorzy na celiakię i skazę białkową oraz inne osoby stosujące – z różnych powodów – diety eliminacyjne.

Uwaga na leki i choroby

Przyjmowanie niektórych leków może wiązać się z osłabieniem przyswajania witaminy B12. Do winnych należą między innymi powszechnie stosowane lekarstwa na zgagę i niestrawność oraz niektóre leki na cukrzycę, dlatego, jeśli cierpisz na którąś z tych dolegliwości i przyjmujesz odpowiednie specyfiki, koniecznie skonsultuj suplementację B12 ze swoim lekarzem lub farmaceutą. Również niektóre choroby mogą być źródłem problemów z przyswajaniem ulubionej witaminy naszych mózgów: należą do nich celiakia, choroba Crohna, dysfunkcja nadnerczy oraz pewne zaburzenia pracy jelit lub żołądka.

Wiek 50+? Pamiętaj o B12!

Zaleca się przyjmowanie witaminy B12 wszystkim osobom powyżej 50 roku życia, nawet jeśli nie stosują diety roślinnej. Wiąże się to z częstszym występowaniem w tej grupie wiekowej zaburzeń pracy żołądka, które jest jedną z głównych przyczyn niedoboru B12.

Przykre konsekwencje niedoboru witaminy B12

Nie ma witaminy, której niedobór można by bezkarnie lekceważyć, i tak samo jest z B12. Przedłużające się dostarczanie organizmowi zbyt małych jej ilości – za wymaganą dawkę dla dorosłego uważa się 2,4 μg na dobę, 2,6 μg dla kobiet w ciąży i 2,8 μg dla matek karmiących – może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych konsekwencji. Niewielkie niedobory mogą się objawiać jako chroniczne zmęczenie, osłabienie pamięci i wahania nastroju. Duży i stały niedobór może skutkować poważnym i nieodwracalnym uszkodzeniem mózgu i pozostałych części układu nerwowego. Zdarza się także, że niedomiar B12 objawia się jako anemia. Jeżeli więc masz podstawy, by podejrzewać, że nie dostarczasz sobie z pożywieniem odpowiednich ilości tej istotnej witaminy, rozważ badania oraz przyjmowanie odpowiednich suplementów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl