Jęczmień był jedną z pierwszych roślin, jakie zaczęła uprawiać ludzkość – według szacunków niektórych archeologów nasi przodkowie obsiewali pola jego ziarnem już ponad dziewięć tysięcy lat temu.
Trzeba naszym praszczurom przyznać, że wiedzieli, co dobre! Jęczmień jest jednym ze zbóż najbogatszych w składniki odżywcze: zarówno jego ziarna, jak i pędy są po brzegi wypełnione witaminami, mikroelementami i dobroczynnymi enzymami. Co więcej, dzięki temu, że jęczmień jest wyjątkowo łatwostrawny, wszystkie te składniki są bardzo szybko i skutecznie przyswajane przez organizm. Największa koncentracja korzystnych dla zdrowia substancji występuje w młodych roślinach i dlatego to właśnie z nich przygotowywane są zdrowotne preparaty. Najlepsze i najbardziej skoncentrowane są te, które wytwarzane są nie ze zmielonych suszonych pędów, lecz z wysuszonego soku świeżych roślin. Istnieje co najmniej pięć powodów, by zacząć je przyjmować!
Niższy cholesterol
Jednym z najważniejszych zdrowotnych efektów przyjmowania preparatów z młodego jęczmienia jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Jęczmień jest bogaty w kwas propionowy: enzym, który odgrywa znaczącą rolę podczas produkowania cholesterolu w wątrobie. Kwas propionowy skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga podtrzymać ten stan. Wiele daje tutaj także obecność błonnika pokarmowego: obecne w nim betaglukany wiążą toksyny i umożliwiają wydalenie ich, a wówczas wątroba produkuje dodatkowe kwasy żółciowe, do czego zużywa cholesterol – i jego ogólny poziom w organizmie się zmniejsza!
Smuklejsza sylwetka
Błonnik jest jednym z tych składników, których często brakuje w naszej diecie. To bardzo niedobrze, bo korzyści ze spożywania go w możliwie dużych ilościach są naprawdę liczne: zwiększa on uczucie sytości, co pomaga uporać się z problemem ciągłego podjadania, które nie pozwala nam uzyskać szczupłej sylwetki, a także likwiduje problem nieprzyjemnych wzdęć i zaparć. Młody jęczmień zawiera sporo rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu może posłużyć do uzupełniania go w codziennej diecie.
Zdrowe trawienie
Nie tylko zawartość błonnika sprawia, że przyjmowanie preparatów z młodym jęczmieniem ma korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Duże znaczenie ma tutaj także jego zasobność w organiczny sód: uzupełnia on sód naturalnie występujący w żołądku, co wspomaga produkcję kwasu solnego i tym samym usprawnia trawienie.
Więcej energii na co dzień
Młody jęczmień to naturalny sposób na uzupełnienie witamin i minerałów, których niedobory są jedną z najczęściej występujących przyczyn chronicznego zmęczenia i braku energii: zawiera ich naprawdę dużo! Znajdziesz tu potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, mangan, cynk, beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i kwas pantotenowy – a wszystko to w jednej pastylce! W młodych pędach jęczmienia jest jedenaście razy więcej wapnia niż w mleku krowim i prawie siedem razy więcej witaminy C niż w pomarańczy: nieźle jak na niepozorną zieloną roślinkę, prawda?
Naturalny detoks
Jak w każdej roślinie zielonej, w jęczmieniu w dużych ilościach występuje chlorofil – zielony barwnik o silnych właściwościach oczyszczających. Usprawnia on usuwanie toksyn z jelit i ogólne odtruwanie organizmu. Przyjmując preparaty ze sproszkowanego soku wyciśniętego z młodego jęczmienia, zapewniasz sobie zdrową codzienną dawkę chlorofilu, nie musząc jednocześnie zjadać ogromnych ilości innych zielonych pokarmów, takich jak szpinak czy jarmuż.