
Czarny czosnek fermentowany ABG10+ Aliness
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Czarny czosnek fermentowany ABG10+® 400 mg
100 kapsułek vege
Ekstrakt: 10:1
S-allilocysteina (SAC): 0,1%
Składniki: Ekstrakt z czarnego fermentowanego czosnku standaryzowany na 0,1% S-allilocysteiny (SAC), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).
Zalecana porcja do spożycia: 1 kapsułka w trakcie posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla dzieci. Chronić przed wilgocią.
Zawartość opakowania: 100 kapsułek vege
Czarny czosnek wywodzi się z czasów kultur starożytnych. Wierzono wtedy że regularne jego spożywanie może zapewnić nieśmiertelność. Przez wiele lat jego niesamowite właściwości doceniały jedynie ludy azjatyckie, obecnie zdobywa coraz większą popularność na całym świecie.
Czym tak naprawdę jest czarny czosnek ?
To nic innego jak biały czosnek poddany procesowi dojrzewania (naturalnej fermentacji) Surowy czosnek zamyka się w specjalnych komorach posiadających odpowiednią wilgotność oraz temperaturę na okres kilku tygodni – resztę czyni natura. W trakcie dojrzewania zachodzi wiele reakcji enzymatycznych które mają bezpośredni wpływ na kolor, zapach konsystencję oraz smak czosnku jak również to co nas najbardziej interesuje - jego cudowne właściwości.
Dlaczego warto spożywać czarny czosnek fermentowany ?
Według przodków zapewnia nam witalność oraz długowieczność. Zawiera on aż 18 aminokwasów z czego 8 jest niezbędnych do życia. Jego właściwości są dziesięciokrotnie mocniejsze od czosnku białego. W trakcie fermentacji zachodzą procesy dzięki którym aktywne substancje oraz składniki mineralne czosnku są łatwiej przystępne dla organizmu w trakcie spożywania. Koncentracja składników odżywczych czarnego czosnku powoduje, iż już nawet niewielka jego ilość daje pozytywne zmiany dla naszego organizmu.
Podstawowym składnikiem białego świeżego czosnku jest aminokwas alliina. Kiedy czosnek rozgniatamy, siekamy bądź kroimy uaktywnia się enzym allinaza w wyniku czego powstaje allicyna – naturalny antybiotyk. Smak i zapach czosnku to właśnie jego zasługa, jednak najważniejszą jest jego prozdrowotne działanie. Jeśli czosnek nie zostanie rozdrobniony (uszkodzony) allicyna się nie wytworzy i stracimy jego antybiotyczne właściwości.
Inaczej jest w przypadku czarnego czosnku. Podczas procesu postarzania (fermentacji) większość alliny zostaje przekształcona do S-allilocysteiny (SAC). Ważne jest to o tyle, iż ten bioaktywny składnik jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Czarny czosnek zawiera niemal 20 – krotnie większą jej ilość od czosnku białego.
PIERWSZY STANDARYZOWANY EKSTRAKT Z POSTARZANEGO CZARNEGO CZOSNKU
Pozytywna odpowiedź na testowaną dawkę
„in vitro” i „in vivo”*
- Najwyższej jakości produkt z Hiszpanii
- Surowce pochodzące w 100% z Hiszpanii
- Bez zapachu i bez smaku
- Aktywny składnik - S-allilocysteina standaryzowana metodą HPLC
- Wysoka stabilność związków bioaktywnych
- Surowce nienapromieniowane i niemodyfikowane genetycznie
- Pozytywna odpowiedź na testowana dawkę „in vitro” i „in vivo”
- Efektywność kosztowa 400 mg/dzień
*In Vitro effects of ABG10+® , the new black garlic extract standardized to s-allyl cysteine:
Granado M , Amor S , Inarejos-García AM, Muñoz M, Prodanov M , García-Villalón AL .
1R&D Department of Pharmactive Biotech Products SL. e-mail: aminarejos@pharmactive.euSpain.
2Department of Physiology, Faculty of Medicine, Autonomous University of Madrid
3Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL-CSIC-UAM)
Producent:
Medicaline
Ostrówiec 150
05-480 Karczew