Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czosnek jest jednym z najczęściej badanych ziół świata. Korzyści wynikające ze stosowania czosnku znane były już w starożytności, a współczesne badania potwierdziły, że czosnek działa korzystnie na układ pokarmowy, układ krążenia oraz układ odpornościowy.
Podstawowe korzyści:
Wspiera układ krążenia.
Wspiera układ immunologiczny.
Wspomaga trawienie.
Wspomaga wątrobę.
Człowiek żyjąc w swym naturalnym środowisku jest otoczony przez miliony potencjalnie groźnych dla zdrowia drobnoustrojów - bakterii, wirusów, grzybów i pierwotniaków. Jednak mimo ciągłego kontaktu z nimi, w większości przypadków potrafimy sobie z tym poradzić. Dzieje się tak dlatego, że organizm ludzki jest wyposażony w specjalny system, zwany układem immunologicznym lub odpornościowym.
Obecnie coraz częściej na zdrowie człowieka patrzy się przez pryzmat sprawności układu immunologicznego. Medycyna, szczególnie w Polsce koncentruje się głównie na zwalczaniu objawów, jednak w większości przypadków takie naprawcze podejście zazwyczaj się nie sprawdza. Dlatego coraz częściej podnoszony jest temat profilaktyki, którego kluczowym punktem jest wzmacnianie układu odpornościowego człowieka. Patrząc całościowo na kwestię podnoszenia ogólnej sprawności układu immunologicznego zauważyć można kilka szczególnie istotnych obszarów: dieta, styl życia (np. spacery, ćwiczenia ruchowe), postawa życiowa czy sposób radzenia sobie z emocjami.
Jedną z najbezpieczniejszych metod wzmacniania odporności naszego organizmu jest stosowanie odpowiednich suplementów diety, takich jak np. czosnek, który nie tylko wpływa korzystnie na układ immunologiczny, ale również na układ krążenia i układ pokarmowy.
Działanie antyoksydacyjne:
Związki siarkowe czosnku pospolitego (w tym allicyna) wykazują silną aktywność antyoksydacyjną (zmniejszają o 60% poziom zniszczeń wywoływanych przez wolne rodniki, jednocześnie podnoszą o 40% poziom wewnętrznych antyoksydantów, samodzielnie produkowanych przez ludzki organizm).
Regulacja działania insuliny:
Typ budowy związków siarkowych zawartych w czosnku jest zbliżony się do kwasu liponowego (ALA) i tauryny, w związku z czym aktywizują one insulinę – ułatwiając wnikanie glukozy, aminokwasów i kreatyny do komórek mięśniowych.
Redukcja tkanki tłuszczowej:
Pod wpływem zawartych w czosnku substancji regenerowane są wiązania insuliny w błonach komórkowych, co w konsekwencji skutkuje wzrostem podatności na rozwój tkanki mięśniowej, przy jednoczesnym zmniejszeniu tendencji do rozwoju tkanki tłuszczowej.
Wykazują też identyczna aktywność, jak niektóre termogeniki, więc tym samym ułatwiają redukcję tłuszczu zapasowego.
Hamowanie rozwoju zmian miażdżycowych:
Składniki czosnku obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszają ciśnienie krwi, hamują zlepianie się płytek krwi oraz zapobiegają niebezpiecznym reakcjom utleniania tłuszczów w krwiobiegu. Za te szczególne właściwości profilaktyczne i terapeutyczne w największym stopniu odpowiada – allicyna – jeden z najbardziej aktywnych biologicznie związków obecnych w czosnku. To swoista obrona nie tylko przed zawałem serca, ale także udarem mózgu, arteriosklerozą oraz spadkiem kondycji psychofizycznej w wieku podeszłym.
Działanie przeciwbakteryjne:
Związki aktywne czosnku niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej, a także hamują rozwój grzybów pleśniowych. Przed działaniem tej rośliny w szczególności nie potrafią bronić się owsiki oraz inne pasożyty przewodu pokarmowego. Za te szczególne właściwości bakteriobójcze szczególnie odpowiada allicyna, która może aktywnie hamować nawet rozwój bakterii Helicobacter Pyroli. Czosnek także skutecznie radzi sobie z wirusami, szczególnie grypy, wspomaga prace układu odpornościowego oraz utrudnia rozwój komórek rakowych.
Czosnek jako środek poprawiający trawienie:
Składniki czosnku wspomagają wydzielanie żółci, rozpuszczają tłuszcze oraz ułatwiają prace enzymom odpowiedzialnym za ich rozkład. Jednocześnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają proces przyswajania pokarmów oraz wzmagają apetyt. Ponadto aminokwasy siarkowe zawarte w czosnku: cysteina i cystyna – pełnia ważna rolę w procesach oczyszczania wątroby, wspierając pracę tego narządu.
Ponadto wykazano działanie immunostymulujące, poprawiające prace układu oddechowego, oraz korzystnie wpływa na działanie gruczołu krokowego u mężczyzn
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.