Enzymy Trawienne MultiEnzyme Complex PRO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 55,90 zł 55.90
ilość szt.
Zyskujesz 55 pkt [?]
Ocena: 3.26667
Producent: Aliness
Kod produktu: 226

Opis

Enzymy trawienne - MultiEnzyme Complex PRO

Suplement diety zawierający roślinne enzymy trawienne otrzymane w procesie fermentacji i nadające się w codziennej suplementacji.

Kapsułki VEGE - produkt polecany również dla Vegan i wegetarian.

Żaden z enzymów stosowanych w Enzyme Complex nie pochodzi od zwierząt:

Amylaza
    Proteaza
    Celulaza
    Laktaza
    Lipaza
    Betaglukan
    Papaina
    bromelaina
    Fibregum TM
    Lactowise®
    Lactospore®

 

Składniki zawarte w Multi Enzyme Complex PRO:

DigeZyme® to innowacyjny wieloenzymatyczny kompleks DigeZyme®. Składa się z wolnych od GMO enzymów o szerokim spektrum działania, w tym amylazy, proteazy i lipazy, pozyskanych w procesie fermentacji Aspergillus oryze. Enzymy te rozkładają węglowodany, białka, tłuszcze i wszystkie trzy są odporne na działanie soków żołądkowych zachowując swoją aktywność trawienną. Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.

Bromelaina: jest to proteaza cysteinowa, roślinny enzym (proteolityczny), który niszczy wiązania peptydowe . Ze względu na szereg właściwości jest wykorzystywana w suplementach diety w wielu modelach żywieniowych oraz polecana osobom prowadzącym mało aktywny tryb życia.

Papaina: jest również enzymem roślinnym z podklasy proteaz, otrzymywanym z mleczka zielonych owoców i liści melonowca właściwego (Carica papaya). Dojrzałe, słodkie owoce uprawianej odmiany nie tylko wzbogacają dietę, ale również wykazują szereg pozytywnych działań.

Betaina jest to związek chemiczny o charakterze organicznym, który zalicza się do wielkiej grupy betain. TMG jest pochodną glicyny – najprostszego aminokwasu białkowego wpisującego się do grona 20 standardowych aminokwasów proteinowych. Betaina doskonale rozpuszcza się w wodzie, a w żołądku przypomina działanie kwasu solnego (HCL).

Kwas solny (HCL) w żołądku jest naturalnie wytwarzany i wykorzystywany do trawienia pokarmów, o ile żołądek pracuje prawidłowo. Kwas solny to jeden z najważniejszych czynników, które decydują o tym ile nasz organizm przyswoi składników odżywczych z jedzenia, które spożywamy każdego dnia.

LactoWise® to komples probiotyczno-prebiotyczny zwany synbiotykiem. Zawarte w nim bakterie Bacillus coagulans vieble spore mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Glactomannan to błonnik o działaniu prebiotycznym. Jest frakcją rozpuszczalnego włókna pochodzącą z błonnika pokarmowego z nasion kozieradki pospolitej.

LactoSpore® to nowoczesny probiotyk  Lactobacillus Sporogenes (zwany też Bacillus coagulans vieble spore) odporny na wysoka temperaturę. Jest to probiotyk mikrokapsułkowany o działaniu dojelitowym o działaniu potwierdzonym wieloma (aż 567) badaniami klinicznymi.

FibgerumTM

jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika

posiada wysoką tolerancję pokarmową

posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne

gwarantuje minimum  90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę

nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej.

udowodnione działanie bifidogeniczne

stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych

wysoka tolerancja dla jelit do 50g/dzień

niska wartość kaloryczna

Yestimun® Beta-Glucan jest naturalnym wspomagającym składnikiem, wytworzony z drożdży piwowarskich (100% Saccharomyces cerevisiae). Posiada wiele własnych badań klinicznych.  Beta-Glucan pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.

O enzymach trawiennych:

Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielanych w układzie pokarmowym, w większości hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), katalizujących rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie i uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne. Enzymy uczestniczą praktycznie w każdym procesie zachodzącym w naszym organizmie.

Trzy podstawowe składniki odżywcze w pożywieniu, tj. węglowodany, białka i tłuszcze są przyswajane przez organizm ludzki dopiero po rozbiciu na mniejsze cząsteczki strawne. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie amylazy ślinowe wstrzyknięte wraz ze śliną zaczynają rozkładać cukry złożone, takie jak skrobia roślinna, na mniejsze cząsteczki. Następnie pokarm przenoszony jest do żołądka, gdzie zostaje poddany obróbce enzymatycznej przez enzym trawiący białko, zwany pepsyną, który jest wydzielany przez wyspecjalizowane komórki żołądkowe zwane komórkami głównymi. Następnie dzięki ruchom perystaltycznym przewodu pokarmowego treść żołądka transportowana jest do jelita cienkiego. Tam sok trzustkowy wraz z żółcią wydzielaną z wątroby za pośrednictwem pęcherzyka żółciowego ułatwiają dalsze trawienie cukrów, białek i – co ważne – tłuszczy pokarmowych. Odpowiednie enzymy, tj. amylaza trzustkowa, karboksypeptydaza i lipazy, dostarczane są wraz z sokiem trzustkowym. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem soli żółciowych przekształcają się w micele, tj. postać tłuszczy pokarmowych, która jest wchłaniana przez komórki przewodu pokarmowego.

WPŁYW ENZYMÓW POKARMOWYCH NA STAN ORAGNIZMU

Chociaż pracy układu pokarmowego w zasadzie nie można zobaczyć, ilość wyprodukowanych soków trawiennych i enzymów robi wrażenie. Na przykład średnia dzienna produkcja śliny wynosi od 1 do 1,2 litra. Tyle właśnie śliny potrzeba każdego dnia, żeby zainicjować proces trawienia. Równie imponująco wygląda ilość soków i płynów trawiennych produkowanych przez układ pokarmowy, aby podtrzymać cały proces

Co to jest Digezyme?

Digezyme® to mix kompleksu wieloenzymowego zawierający następujące enzymy:

amylaza (enzym hydrolizujący skrobię)

proteaza (enzym hydrolizujący białka)

lipaza (enzym hydrolizujący tłuszcz)

celulaza (która hydrolizuje celulozę)

laktaza (która hydrolizuje laktozę)

Aktywność każdego z enzymów w Digezyme® jest następująca:

Amylaza (karbohydraza): rozkłada węglowodany, takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki.

Celulaza: rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić  składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach.

Lipaza: rozkłada lipidy i poprawia wykorzystanie tłuszczu

Proteaza: rozkłada białko

Laktaza: rozkłada laktozę (cukier mleczny)

Źródło pochodzenia enzymów w Digezyme®:

Alfa-amylaza (Aspergillus oryzae) - z grzybów

Laktaza (Aspergillus oryzae)- z grzybów

Lipaze (Aspergillus oryzae) - z grzybów

Celulaza (Trichoderma reesei ) - z grzybów

Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) – bakterie

O preparacie DigeZyme® wspomina Anthony J. Chichokew swojej książce „The Complete Book of Enzyme Therapy” (Ref. 1). Preparat DigeZyme został również poddany ocenie klinicznej pod kątem zwiększonej absorpcji składników mineralnych i witamin.

SKŁADNIKI:

Betaina (chlorowodorek Betainy),  Digezyme® complex w tym: Alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei), Fibregum™ -Błonnik akacjowy (prebiotyk), Bromelaina 2500 GDU, Beta-Glucan (Yestimun®),  Papaina 6000 USP, Pepsyna 1:3000 MDP, LactoWise®( Bacillus coagulans vieble spore MTCC 5856) (probiotyk), Glactomannan  (prebiotyk)), LactoSpore® probiotyk ( Bacillus coagulans MTCC 5856), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka raz dziennie w trakcie posiłku.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Zawartość opakowania: 90 kapsułek

Producent:

MedicaLine

Ostrówiec 150

05-480 Karczew

 

Więcej o enzymach:

Enzymy  to związki, których budulcem są białka będące katalizatorami, to substancje niezbędne do każdej reakcji chemicznej, która toczy się w ciele każdego człowieka. One umożliwiają nam życie. Brak enzymów to brak jakiejkolwiek aktywności. To bardzo poważna sprawa dla naszego organizmu. Ich głównym zadaniem jest poprawa funkcjonowania procesów trawiennych jak też absorpcji składników odżywczych. Rozkładają one złożone związki takie jak np. peptydy czy skrobię, na postać związków prostych, glukozę czy aminokwasy. W takiej formie są wchłaniane przez nasz organizm.

Dla przybliżenia rodzaje enzymów:

- proteazy, odpowiedzialne za rozkład białek

- amylazy, rozkład węglowodanów

- lipazy, rozkład tłuszczów

-celulazy, rozkład błonnika (ten enzym wytwarzany jest tylko przez zwierzęta trawożerne)

W naszym organizmie proces wytwarzania enzymów dokonuje się samoistnie. Jednak możemy dostarczać je również podczas żywienia się. Przykładem jest ananas, zawierający bromelainę, a papaja papainę. Oba te enzymy wspomagają trawienie białek.  Również produkty zwierzęce bogate są w takie enzymy jak lipaza, proteazy oraz amylaza. Standardowo wraz z upływem czasu, a jednocześnie wraz z wiekiem jak wszystko w ludzkim organizmie podlega procesom starzenia się, ten proces dotyka również enzymów trawiennych. Procesy starzenia się to niestety nie wszystkie czynniki mające ujemny wpływ na enzymy do takich zaliczamy także stres, produkty przetworzone, niski poziom kwasu solnego w żołądku, choroby trzustki…

Nasz organizm daje nam sygnały  w momencie kiedy produkcja enzymów znacznie obniża się w naszym organizmie. Są to m.in. wzdęcia i gazy, uczucie przepełnienia, resztki pokarmowe w kale, zgaga, refluks.

Jak w takim przypadku należy się zachować kiedy nasz organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości enzymów trawiennych ?

Pierwsza i podstawowa zasada : zminimalizować stres, unikać produktów spożywczych przetworzonych, a także wprowadzić suplementację enzymami trawiennymi.

Odpowiedni preparat to preparat wieloskładnikowy, ponieważ wykazuje szersze działanie. Najlepiej wybrać takie, które będą wspomagały trawienie białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Niezbędne też będzie działanie w kierunku wspomagania trawienia innych składników pokarmowych takich jak: laktoza i błonnik. ............................................................................

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl