Erytrytol 1 Kg
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Erytrytol Intenson 1 kg
Idealna alternatywa cukru !
IG = 0 0 KCAL
Erytrytol to naturalny, bezkaloryczny substytut cukru, który ma słodki smak, ale nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak tradycyjny cukier. Jest rodzajem alkoholu cukrowego, który występuje naturalnie w niektórych owocach i warzywach, takich jak gruszki, arbuz, winogrona czy kukurydza.
Jedną z głównych zalet erytrytolu jest to, że ma bardzo niską wartość kaloryczną. Działa jako substytut cukru, umożliwiając słodzenie potraw i napojów bez dodatkowych kalorii. Jest szczególnie popularny wśród osób, które dążą do utrzymania niskiej ilości cukru w diecie, osób z cukrzycą lub osób stosujących dietę niskowęglowodanową.
Erytrytol ma również kilka innych cech, które przemawiają na jego korzyść. Po pierwsze, nie jest przetwarzany przez bakterie w jamie ustnej, co oznacza, że nie prowadzi do powstawania próchnicy. Jest również dobrze tolerowany przez większość osób i ma mniej prawdopodobieństwa wywołania niepożądanych skutków, takich jak wzrost poziomu glukozy we krwi czy problemy żołądkowe, w porównaniu do niektórych innych substytutów cukru.
Erytrytol jest naturalnie wytwarzaną substancją słodzącą, która powstaje w procesie fermentacji niektórych owoców. To właśnie naturalne pochodzenie erytrytolu wyróżnia go spośród innych popularnych słodzików i czyni go postrzeganym jako zdrowsza i bezpieczna alternatywa dla cukru.
W przeciwieństwie do niektórych syntetycznych substytutów cukru, takich jak aspartam czy sacharyna, erytrytol jest uzyskiwany w procesie fermentacji, który jest naturalnym procesem biochemicznym. Często wykorzystuje się do tego celu skrobię kukurydzianą lub skrobię pszeniczną, które są poddawane fermentacji za pomocą specjalnych drobnoustrojów.
Proces fermentacji prowadzi do powstania erytrytolu, który ma słodki smak, ale nie podnosi poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą lub tych, które starają się utrzymać kontrolę nad poziomem cukru we krwi.
Spożywanie żywności zawierającej erytrytol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Składniki
Składniki: 100% erytrytol
- Składniki aktywne
- Wartość energetyczna 0kcal
- Tłuszcz 0g
- Węglowodany 99g
- w tym cukry 0g
- w tym skrobia 0g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe 99g
- Białko 0g
- Sól 0g
*** Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu. ** Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) * Składniki, gramatura oraz wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić w zależności od wariantu smakowego produktu.
Sposób użycia
Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii produkcyjnej znajduje się na boku/spodzie opakowania.
Masa netto: 1000g