Żelazo organiczne MicroFerr 25mg Aliness
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg
( mikronizowana i mikrokapsułkowana postać organicznych soli żelaza )
100 tabletek vege
Opatentowana technologia Microferr®
Mikrokapsułki dojelitowe
Korzyści ze stosowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®:
Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy
Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania siarczanu żelaza
Doskonale ukryty smak
Lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych.
Dzięki procesowi mikrokapsułkowania lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami.
Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co powoduje wysoką tolerancję i biodostępność
Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność 1
Mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza funkcjonalność oraz lepsza biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej.
Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera stearynianu magnezu ani barwników.
Mikronizowane i mikrokapsułkowane organiczne sole żelaza w opatentowanej postaci Microferr®
Dzięki unikalnie opracowanej procedurze powlekania sole mineralne Microferr® są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii enkapsulacji sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości. Dlatego możemy zaoferować innowacyjne rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb i różnych zastosowań.
Składniki zawarte w produkcie dają wiele korzyści konsumentom. Mikronizowanie to proces polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie powoduje powiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza Microferr® co wpływa na lepszą redukcję związków do postaci dwuwartościowej.
Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić, że całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1
Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie niewielka część jako żelazo trójwartościowe, tzn. żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.
Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu: żelazo staje się zatem istotnym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach.
W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane przede wszystkim w jelicie cienkim.
Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza charakteryzują się dobrą biodostępnością, ale niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi.
Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania.
Biodostępność tego samego związku żelaza może się znacznie różnić w zależności od panujących warunków. Dlatego względna biodostępność stanowi jedynie miarę, a nie wartość bezwzględną. Określa się ją poprzez porównanie np. z siarczanem żelaza, którego względną biodostępność ustalono na poziomie 100. 4 – wykres poniżej.
Jak pokazuje poniższy wykres „Test uwalniania żelaza w wodzie” żelazo w postaci Microferr® wchłania się w wolniejszym tempie w porównaniu z żelazami rozpuszczalnym w wodzie np. Siarczanem żelaza.
Natomiast hydrofilowa mikrokapsułka (otoczona tłuszczem) zapobiega uwolnieniu żelaza w roztworach wodnych powodując wchłanianie żelaza dopiero w jelicie cienkim
Biodostępność:
Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 - 20%.1 Natomiast optymalną absorpcję żelaza z produktów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin.
Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal wyłącznie w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ tworzy ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.1
W związku z tym wegetarianom i weganom często trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia.
Ponadto biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może dodatkowo zmniejszyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.1
Jednak ze względu na swoje właściwości redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić przede wszystkim kwas askorbinowy i różne kwasy organiczne.
Zapotrzebowanie na żelazo:
W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i zrównoważoną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im potrzebna.
Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają niewielkie ilości żelaza, podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem lub odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych lub utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby.
Referencje
1 Hahn, A .; Schuchardt, J.-P .: Mineralstoffe - Stoffwechsel, Funktionen und Bedarf. Behr's Verlag, Hamburg 2011
2 Biesalski, HK, Köhrle, J., Schümann, K .: Vitamine, Spurenelemente und Mineralstoffe. Thieme-Verlag, Stuttgart, 2002
3 DA-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr der DGE, ÖGE, SGE i SVE (Hrsg.), 3. korrigierter Nachdruck, Neuer Umschau Buchverlag, Neustadt an der Weinstraße, 2008
4 Hurrell, RF Iron, w: The Mineral Fortification of Food; 1999; 65
Żelazo:
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek
Żelazo ORGANICZNE MicroFerr® 25 mg (opatentowana technologia) w postaci mikronizowanych i mikrokapsułkowanych organicznych soli żelaza z witaminą C w formie kwasu L-askorbinowego opracowany i opatentowany przez naszych technologów.
Preparat - suplement diety MicroFerr® jest w postaci mikrokapsułek dojelitowych, idealnie nadających się do codziennej suplementacji niedoborów żelaza przez wegan i wegetarian.
W celu uzyskania dodatkowo lepszej wchłanialności w składzie zawarto witaminę C w postaci kwasu L-askorbinowego.
Skład żelaza organicznego MicroFerr®:
Składniki: Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania:
1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zawartość opakowania:
100 tabletek VEGE
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Producent:
Medicaline
Ostrówiec 150
05-480 Karczew