KOENZYM Q10 PLUS
towar niedostępny
Opis
KOENZYM Q10 PLUS
Organizm ludzki do życia potrzebuje energii, która produkowana jest na poziomie komórkowym. Ważną rolę w tym procesie odgrywają mitochondria oraz koenzym Q10. Wraz z upływem lat zawartość koenzymu Q10 w mitochondriach zmniejsza się, dlatego też w celu utrzymania stałego poziomu energii należy go suplementować. Koenzym Q10 ma również właściwości przeciwutleniające. Może chronić serce i wspomagać właściwe funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego.
KORZYŚCI
- Wspiera produkcję energii.
- Wspomaga zdrowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
- Wykazuje właściwości przeciwutleniające.
- Wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi.
Koenzym q10, (CoQ10, Q 10) bywa nazywany eliksirem młodości, witaminą młodości, cudem natury etc. Został odkryty w 1957 roku i można znaleźć mnóstwo literatury na jego temat, mamy za sobą całe dekady badań naukowych. Korzyści jakie koenzym Q10 daje organizmowi są niepodważalne.
Bardziej fachowa nazwa koenzymu Q10 to „ubichinon”. Angielskie słowo ubiquitous oznacza tyle co wszechobecny, istniejący wszędzie w tym samym czasie. Sugeruje to szerokie znaczenie dla organizmu. Jako jeden z koenzymów, Q10 wspomaga mitochondria w procesie przetwarzania pożywienia w ATP – podstawowe źródło energii dla komórek. Daje też korzyści w zaskakującej liczbie problemów zdrowotnych.
Dla przykładu, badacze udowodnili efekty suplementacji koenzymu Q 10 u osób z paradontozą, która, jak się okazało, jest związana z niedoborem Q10. Podwójne ślepe próby wykazały, że ludzie z chorobami dziąseł, którym podawano q10 mieli znacznie lepsze efekty leczenia, niż po placebo.
Praktycznie każda komórka ciała zawiera Q10. Mitochondria, obszar komórki wytwarzający energię zawiera go najwięcej. Serce i wątroba, których komórki zawierają najwięcej mitochondriów, a więc zawierają też najwięcej koenzymu q10. Koenzym q10 pomaga ludziom po zawałach, chociaż znaczące efekty mogą się pojawić dopiero po kilku miesiącach stosowania.
Koenzym Q10 i zdrowe serce
Koenzym Q10 jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Powinien być dostarczany osobom przyjmującym leki obniżające poziom cholesterolu. Niektóre leki obniżające poziom lipidów (lovastatin, simvastatin, pravastatin – and gemfibrozil) powodują spadek poziomu koenzymu q10 w surowicy i także obniżają efektywność suplementacji. Leki te upośledzają produkcję koenzymu Q10 w wątrobie i mogą powodować problemy, chyba, że osoba suplementuje koenzym q10. Wraz z tymi lekami należy zawsze uzupełniać niedobór koenzymu Q10, ponieważ powodują one zwiększone ryzyko problemów z sercem.
Drugie ważne zastosowanie jest w przypadkach niewydolności serca. Jest wtedy szczególnie przydatny. Kiedy serce nie może ono pompować wystarczającej ilości krwi, jej obieg w ciele ulega spowolnieniu. Teoretycznie , serce może zwiększać swoją chwilową wydajność na kilka sposobów; może ulec zwiększeniu, aby pompować więcej krwi. Może też przyspieszyć akcję, szybciej bić. Ścianki serca mogą ulec pogrubieniu, aby zwiększyć siłę pompowania.
Jak więc działa koenzym Q10? Aby to zrozumieć, musimy przyswoić sobie część biologii ze szkoły wyższej która mogła ulec zapomnieniu: chodzi o adenozynotrójfosforan, znany jako ATP.
ATP służy jako źródło energii dla większości procesów biochemicznych w ciele, jest odzwierciedlane przez rezerwę energii w mięśniach. Serce, jako mięsień będący w ciągłym ruchu, potrzebuje ciągłych dostaw ATP. I tu pojawia się ważność koenzymu Q 10. ATP nie może być produkowany BEZ koenzymu Q10. Koenzym Q10 jest katalizatorem w procesie wytwarzania ATP. Oznacza to, że koenzym Q 10 odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu i z oczywistych względów w największej ilości występuje w sercu.
Koenzym Q10 w żywności
Gdzie można znaleźć koenzym q10? Głównie w rybach i mięsie. Nasz organizm ma zdolność wytwarzania tylko pewnej, niewystarczającej ilości koenzymu q10, reszta musi przyjść z pożywieniem.
Najbogatsza w koenzym Q10 żywność to: makrela, wątroba, serca wołowe, oraz jaja. Jest również sporo źródeł Q10 wśród warzyw, najbogatsze to szpinak, brokuły, orzechy ziemne, pszenica – chociaż zawartość Q10 jest w nich znacznie mniejsza niż w mięsie.
Co najważniejsze, żywność, aby zachować wysoką zawartość Q10 musi być świeża, surowa i nieprzetworzona – żadnego mielenia, konserwowania, pakowania w puszki, zamrażania etc. Powinna także pochodzić z upraw i hodowli wolnej od zanieczyszczeń.
Niedobór koenzymu Q10 a brak energii
Zrozumienie mechanizmu, przyczyn, dla których odpowiednia ilość koenzymu Q10 jest tak ważna dla ciała pozwala zauważyć kilka interesujących prawidłowości – wystarczy po przeczytaniu tego artykułu rozejrzeć się wokół siebie.
Czy znasz wegetarian, którzy wyglądają jakby mieli słabe baterie?
To dość częsty widok, a nawet, powiedziałbym, stereotypowy wizerunek wegetarianina, przyczyna większości negatywnych opinii na temat wegetarianizmu: osoba blada, o słabym głosie, bez energii. Kilka linijek wyżej napisano, że warzywa są ubogie w Q10 – jedno z podstawowych „paliw” dla procesu wytwarzania energii. Wegetarianizm jest bardzo dobrym sposobem na życie, pod warunkiem, że się uzupełni w diecie te składniki, z których rezygnujemy wraz z mięsem.
Wegetarianom, a szczególnie weganom (weganie nie jedzą żadnych wyrobów pochodzenia zwierzęcego, także jajek, mleka, serów etc) poleciłbym suplementację koenzymu Q10.
Chroniczne zmęczenie, brak energii
Ciągłe niewyspanie, zmęczenie, depresja, „nic mi się nie chce”. Znasz takie uczucia? Rachunek sumienia na temat sposobu odżywiania mógłby dać odpowiedzi na wiele pytań na temat własnego samopoczucia.
Osoby, które bez specjalnego powodu czują się osłabione, brak im energii, cierpią na tzw. „syndrom przewlekłego zmęczenia” (jeden z ostatnich wynalazków jakiejś firmy farmaceutycznej) powinny sięgnąć po koenzym Q10.
Obraz kliniczny niedoboru koenzymu Q10 u człowieka nie jest jednoznaczny. W początkowym okresie mogą występować cechy zespołu przewlekłego zmęczenia. Następnie zaczynają dominować objawy ze strony tych narządów, w których występuje największy deficyt koenzymu. Niedobór koenzymu Q10 prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania łańcucha oddechowego, do deficytu związków wysokoenergetycznych, co w konsekwencji może zmniejszać sprawność komórki, tkanki oraz całego organizmu
Powstałe niedobory doprowadzają do nadmiernej produkcji wolnych rodników, które niosą za sobą wiele niekorzystnych zmian.
Jednym z obszarów funkcjonowania organizmu, w którym mogą uwidaczniać się niedobory koenzymu Q10 jest układ sercowo-naczyniowy. U ponad 75% pacjentów z zaburzeniami pracy serca, u których przeprowadza się chirurgiczne interwencje, stwierdzono, występujące zarówno we krwi jak i w tkance mięśnia sercowego, niedobory koenzymu Q10. Obniżony poziom Q10 w organizmie bardzo często towarzyszy również takim zaburzeniom jak hiperlipidemia czy cukrzyca.
Ponadto niedobory tej cennej dla zdrowia substancji uwidoczniają się również na poziomie funkcjonowania skóry i są przyczyną zmian starzeniowych w niej zachodzących, takich jak wiotczenie, spowolnienie procesów odnowy komórkowej czy nawet pojawianie się zmarszczek 9. Potwierdzają to badania naukowe nad mechanizmami starzenia się skóry, z których wynika, że powstający w komórkach skóry deficyt koenzymu Q10, skutkuje mniejszą produkcją energii. Komórki takie aby wytwarzać energię pobierają więcej glukozy, z której część przekształcana jest w kwas mlekowy. Nadmiar glukozy i kwasu mlekowego prowadzi do powstawania uszkodzeń w strukturze skóry, czego efektem są zmarszczki i nierówności.
SKŁAD (zawartość składników w 1 kaps.):
- mieszanka opatentowana (owoc głogu, owoc papryki rocznej) – 190 mg,
- magnez (chelat aminokwasowy) – 25 mg,
- koenzym Q10 – 10 mg,
- Cynk (chelat aminokwasowy) – 5 mg,
- Miedź (chelat aminokwasowy) – 2,5 mg,
- żelazo (chelat aminokwasowy) – 2 mg.
- Inne składniki: żelatyna (otoczka kapsułki), woda.
ZALECANE STOSOWANIE: 1 kapsułka 3 razy dziennie w trakcie posiłku.