![Be jest cacy: witaminy z grupy B](/userdata/public/news/images/21.jpg)
Na grupę B składa się osiem różnych, choć „spokrewnionych” witamin. Choć ze względu na ich strukturę i pochodzenie nazywa się je grupą, w istocie każda z nich ma nieco inną funkcję i reguluje inne czynności organizmu.
To brzmi raczej skomplikowanie, prawda? Aby przybliżyć Ci poszczególne witaminy z grupy B, stworzyliśmy dla Ciebie miniprzewodnik po funkcjach i właściwościach każdej z nich!
Tiamina (witamina B1)
Występuje w licznych i różnorodnych produktach spożywczych: od roślin strączkowych i nasion takich jak pestki dyni czy słonecznika poprzez mleko i większość warzyw aż po czerwone mięso, zwłaszcza wieprzowe. Jej rolą jest między innymi wspomaganie procesu zamiany pożywienia na energię.
Ryboflawina (witamina B2)
Jej rola w organizmie jest podobna do tej odgrywanej przez tiaminę. Występuje między innymi w nabiale, jajkach, zielonych warzywach i tłustych rybach.
Niacyna (witamina B3)
Jak niemal wszystkie witaminy z grupy B, także i ona bierze udział w procesach przemiany energii komórkowej. Utrzymywanie jej optymalnego poziomu wspiera także działanie układu krążenia. Niacynę można znaleźć w każdego rodzaju mięsie, ale także w produktach z pełnego ziarna i roślinach strączkowych.
Kwas pantotenowy (witamina B5)
To jedna z tych witamin, które występują w większości produktów spożywczych: na szczęście, ponieważ, jak większość witamin z grupy B, spełnia ważną funkcję w procesie produkcji energii komórkowej! Wyjątkowo dużo jest jej w orzechach, roślinach strączkowych, zielonych warzywach i mleku.
Pirydoksyna (witamina B6)
Jest potrzebna między innymi do utrzymywania prawidłowego działania układu nerwowego, ale wspomaga też proces powstawania czerwonych krwinek. Ona także występuje w wielu produktach spożywczych: między innymi w mięsie, zielonych warzywach i jajkach.
Biotyna (witamina B7)
Niezastąpiona, gdy chodzi o zdrowe i piękne włosy, paznokcie i skórę! Wspomaga także metabolizm makroelementów (tłuszczy, białek i węglowodanów). Występuje między innymi w truskawkach, podrobach, serze i świeżych drożdżach.
Kwas foliowy (witamina B9)
O utrzymywanie jego odpowiedniego poziomu powinny troszczyć się przede wszystkim osoby ciężarne i planujące ciążę, bierze bowiem udział w procesie rozwoju układu nerwowego u płodu. Obfitymi źródłami kwasu foliowego są między innymi zielone warzywa, podroby, buraki, awokado i świeże drożdże.
Kobalamina (witamina B12)
Kup w sklepie Najlepsze Suplementy: Witamina B Complex B-50 Methyl (100 kapsułek)
Jedyna witamina, która nie ma łatwo dostępnego roślinnego źródła, dlatego powinni suplementować ją przede wszystkim ludzie na dietach wegańskich i wegetariańskich. Jest potrzebna w syntezie DNA i tworzeniu czerwonych krwinek, wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego. Znajduje się między innymi w nabiale, jajkach i mięsie.
A co z witaminami B4, B8, B9 i innymi?
Na pewno zdziwiło Cię, że w numeracji witamin z grupy B są „dziury”. Wynika to z tego, że niektóre związki, które kiedyś uważane były za witaminy z tej grupy, obecnie uważa się albo za „niespokrewnione” witaminy, albo za substancje biochemiczne innego rodzaju.
Skąd brać witaminy z grupy B?
Dbanie o to, aby stale utrzymywać prawidłowy poziom wszystkich tych witamin, może się wydawać cokolwiek karkołomnym przedsięwzięciem. Na szczęście istnieje łatwy i wygodny sposób, aby codzienne dostarczać sobie odpowiedniej ich dawki: to Witamina B Complex B-50 Methyl marki Aliness, zestaw wszystkich witamin z grupy B w odpowiednio dobranych proporcjach i dawkach. Podobnie jak w przypadku innych naszych popularnych i lubianych preparatów, jak Alveo dla dzieci czy Witamina K2 MK7 z natto, także i w tym przypadku naturalny skład i starannie dobrane proporcje zapewniają skuteczne przyswajanie dziennej zalecanej dawki witamin – szybko, skutecznie i bez obawy o niedobory!